Datum
19 juni 2024
Indicatie
Diabetes
Een patiënt heeft de (middel)langwerkende humane NPH-insuline of langwerkende insuline-analoog (inspuittijd ’s avonds) vergeten te spuiten en komt hier de volgende ochtend achter.
Maak hierbij onderscheid tussen Diabetes Mellitus Type 1of Type 2
- Diabetes Mellitus Type 1: insulineafhankelijk
- Diabetes Mellitus Type 2: insulinebehoeftig
Diabetes mellitus Type 2:
In feite is het eenmalig niet spuiten van de (middel)langwerkende of langwerkende insuline geen ramp. De meeste type 2 patiënten hebben immers nog een restfunctie van de bètacel (dus nog wat eigen insulineproductie).
Bereid de patiënt wel voor op eens iets hogere nuchtere bloedglucose de dag erna. Eventueel kunt u de volgende ochtend de helft van de dosering (middel)langwerkende of langwerkende insuline nog laten spuiten. Indien men besluit om alsnog de halve dosis in te spuiten, is het verstandig om die dag een préprandiale curve (voor de hoofdmaaltijden en voor het slapen gaan) te laten maken omdat de insulinepiek nu op een ander tijdstip valt.
Diabetes Mellitus Type 1:
Bij een Type 1 patiënt (geheel afhankelijk van exogeen toegediende insuline) is het raadzaam om alsnog de langwerkende insuline te spuiten in halve dosering. Dit is mede afhankelijk van het tijdstip, dat men heeft ontdekt dat de langwerkende insuline-analoog niet is gespoten.
Voorbeeld Type1 langwerkend insuline-analoog:
Als de vaste inspuittijd, ’s avonds voor het slapen gaan is en men is dit vergeten te spuiten, dan kan men de volgende ochtend de langwerkende insuline alsnog inspuiten maar dan wel de halve dosis.
Een dergelijke patiënt heeft een basaal-bolus regime (langwerkend insuline-analoog en maaltijdgebonden insuline) en is het mogelijk om die zelfde dag zo nodig correcties toe te passen met de maaltijdgebonden insuline (zelfregulatie).
Als de vaste inspuittijd, ’s morgens bij het ontbijt is en men is dit vergeten te spuiten, dan kan men ’s avonds bij het avondeten de langwerkende insuline alsnog inspuiten maar dan wel de halve dosis.