Home Webshop Forum Kennis
Naar Nieuws

Minder administratie: Afschaffing ZN-Formulieren voor SGLT2- en DPP4-Remmers!

Datum

05 september 2024

Indicatie

Diabetes

 

 

Vanaf 1 september 2024 zijn huisartsen, praktijkondersteuners en apothekers iets minder tijd kwijt aan administratieve lasten! Bij recepten voor SGLT2-remmers (zoals empa- en dapagliflozine) en DPP4-remmers( zoals lina, vilda-, sita- en saxaglitpine) is namelijk geen extra ingevuld ZN-formulier meer nodig. Dit heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) besloten.

 

Wat betekent dit voor de praktijk?

Voor deze medicijnen gelden wel nog steeds dezelfde vergoedingsvoorwaarden *, maar de verplichte controle hierop door de apotheker vervalt. Schrijf deze medicijnen dus nog steeds alleen voor volgens de geldende NHG-richtlijnen. 

 

Proeftijd 

De afschaffing van de ZN-formulieren heeft een proeftijd van een jaar. Als er na een jaar geen toename is van onrechtmatige voorschriften (en vergoeding) dan zal deze extra administratieve last voorgoed verdwijnen.

 

*) VERGOEDINGEN

Empa- en Dapagliflozine worden voorgoed bij 

  • Patiënten met DM2 die vallen in de zeer hoog risico groep ( ischemische hart- en vaatziekten, chronische nierschade klasse oranje/ rood en hartfalen HFrEF)
  • Patiënten met DM2, in combinatie met metformine en/of SU-derivaat  zonder insulinegebruik. Dit is geen advies van de geldende NHG richtlijn

 

DPP4-remmers  worden vergoed bij

  • Patiënten met DM2 als monotherapie of als combinatie met metformine en of SU derivaat. De patiënt mag dan geen insuline gebruiken. 

Podcast De nieuwe NHG Standaard CVRM 2024 staat online
CVRM (Cardiovasculair risicomanagement)

PODCAST: In 37 min bijgepraat over de NHG-Standaard CVRM van september 2024

Langerhans Logo nieuwsbericht

Lancering van het nieuwe Kennisplatform Langerhans.com

Nieuwsbericht uitbreiding themas - 2

Stichting Langerhans breidt focus uit van diabetes naar het cardiovasculair-renaal-metabool syndroom